Jolanda Pikkaart tekstschrijver freelance journaliste en schrijfster
 
Columns > Natuur

Jongeren en de natuur

Het onderwerp jongeren en de natuur staat in de belangstelling. De politiek en allerlei instanties houden zich ermee bezig. Maar hoe zit dat bij de doelgroep zelf?

Interesse in de natuur?
Jongeren hebben interesse in computers, televisie, msn’en, gamen en mobiele telefoons. En laten we uitgaan niet vergeten. Vraag een leerling op de middelbare school of hij meegaat wandelen en je wordt uitgelachen. Is dat werkelijk zo? Zijn jongeren niet betrokken bij de natuur? Op een bepaalde leeftijd lijkt de interesse voor natuur te zijn verdwenen. Maar als de basis voor liefde voor de natuur al in de jonge jaren is gelegd, komt de interesse vaak vanzelf weer terug. Tot die tijd doet iedereen zijn best, meepraten bij natuurorganisaties, stage lopen bij natuur- en milieuorganisaties en de politiek debatteert er over. Er wordt hard gewerkt om tieners de goede kant op te krijgen. Maar misschien is het tijd voor verandering. Moeten we af van wandelpaden en geven we ook een deel van de natuur vrij om te mountainbiken of zelfs te feesten of te barbecueën op een afgebakend terrein. Op die manier ontlasten we de rest van de natuur en houden meer groepen mensen contact met de natuur.

Natuur beleven
Jongeren hebben meer met de natuur dan wij denken. Alleen op een andere manier. Acht van de tien jongeren gaat bewust in de vrije natuur sporten. Want ze houden van frisse lucht. Maar ze zien ook het groene landschap, en waarderen ook rust en stilte in de natuur, blijkt uit een onderzoek van TNS NIPO. Daarnaast spreken ze ook graag af met vrienden in stadsparken om elkaar te ontmoeten, sporten of te barbecueën.

Groene hangplek
Maakt de jeugd zich ook zorgen over de natuur? Jongeren maken zich wel degelijk zorgen over de natuur; maar dan vooral over het klimaatprobleem of het verdwijnen van de regenwouden. Aandacht voor de natuur om de hoek en zelf beleven daar komen ze minder aan toe. Het Hollandse landschap vinden ze maar saai. Een groene hangplek waarbij jongeren actief worden betrokken, dat zien ze wel zitten.

Meepraten
Laat jongeren meepraten. Het gaat tenslotte om natuurbeleid, zij zijn de nieuwe natuurbeschermers. Geef jongeren en natuur de ruimte voor contact. Er is een prettigere plek om je vrienden te ontmoeten dan bij een bushokje, en ook een stadspark is natuur.

Jolanda Pikkaart
www.natuurkind.nl
http://natuur-jongeren.startpagina.nl

Verschenen in De aardekrant

©Jolanda Pikkaart.
Deze tekst wordt uitsluitend aangeboden voor persoonlijk gebruik.