Jolanda Pikkaart tekstschrijver freelance journaliste en schrijfster
 
Columns

Erop uit met de kinderen: Kijken naar poep!

Kruipend tussen het struikgewas, doodstil op een hoge tak of stijve spieren
van een eenzame nacht op de loer? Niets van dat alles, ik sjok braaf
achter de experts aan die allerlei diersporen vinden.
hermelijnpootjes rodemieren
Afdrukken van hermelijnpootjes verlaten in het zand, de restanten van het diner van een vos en misschien zelfs zijn verblijfplaats. De natuurgids van IVN laat heel stoer grote rode mieren over haar hand lopen, met een loepje vergroten we ze tot monsters.

En ik, ik kijk naar poep. Konijnenkeutels, vossendrollen en naar de groene hertendropjes.
konijnenkeutels wittestreep
Vol bewondering kijk ik naar een witte streep op het groene mos. Vroeger was ik er op gestapt, nu weet ik dat er een roofvogel langs is geweest. Een dag in de natuur zal nooit meer het zelfde zijn.

Een week later ga ik met mijn kinderen op stap. Ik wijs ze achteloos op een veegboompje: een jong boompje waar een ree het bast heeft afgeslagen met zijn gewei. De kinderen zijn stil. We zoeken braakballen van uilen en bewonderen de gallen van galwespen. Zo maak je van een "saaie" boswandeling een avonturentocht. Voor grotere kinderen is een speurtocht een uitdagin. Uitzoeken wie er verantwoordelijk is voor een moordpartij op een duif, is ook interessant. Bij een roofvogel vind je complete veren, een vos bijt, dus de veren missen de punt. Geen dieren te zien of horen? Ga dan met de kinderen op zoek naar sporen.


Verschenen in Dierennieuws

©Jolanda Pikkaart, www.natuurkind.nl


Zelf diersporen zoeken?