Jolanda Pikkaart tekstschrijver freelance journaliste en schrijfster
 
Artikelen > Personeelsbeleid > RSI-preventie

Preventie RSI: Voorkomen is beter dan genezen

Hoe kun je rsi voorkomen of verminderen?

'Bij een juiste aanpak van het probleem leidt rsi maar heel zelden tot geheel of gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid', aldus Sander de Casparis, mede-eigenaar van H&C Health Promotion.

Bij repetitive strain injury (rsi) gaat het om herhaling van handelingen. Het is een containerbegrip waar een heleboel klachten aan vooral de bovenste ledematen onder vallen.

Zoals:

 • schouders
 • armen
 • handen
 • polsen
 • vingers

Er zijn meerdere factoren die invloed hebben op het ontstaan van rsi. Natuurlijk moet de ergonomie van de werkplek kloppen. Maar veel belangrijker is de manier waarop je achter je bureau zit en werkt. Het gaat dan om de werkwijze en werkhouding.
De Casparis:'Onderuitgezakt zitten, leidt tot verhoogde spanning in nek- en armspieren. Door de hoge spanning vermindert de doorbloeding en kan een relatief kleine belasting, zoals het muizen, tot overbelasting leiden. Als iemand dan ook nog te weinig pauze neemt. krijgt het lichaam onvoldoende tijd om te herstellen en kunnen de klachten verergeren.'

Maar het gaat niet alleen om de werkwijze en werkhouding. 'Daarnaast zijn persoonlijkheidsfactoren ook van invloed. Ben je een streber of iemand die moeilijk nee kan zeggen, dan heb je ook al weer snel de neiging om te lang door te werken. Ook stress is van invloed. Het is wetenschappelijk bewezen dat onder invloed van stress de spierspanning kan stijgen en dat herstelprocessen die normaal in het lichaam plaatsvinden vertragen', zegt De Casparis.
Het gaat om de balans tussen belasting en belastbaarheid. De Casparis adviseert om daarbij te denken aan:

 • voldoende pauze (elk uur 5 minuten)
 • ieder kwartier even de schouders te ontspannen en van houding te wisselen
 • de juiste werktechniek en instelling van je werkplek
 • maak de dingen die je stress geven bespreekbaar en probeer hiervoor oplossingen te vinden
 • neem voldoende ontspanning en rust, gezonde voeding en inspanning
 • zorg dat je in ieder geval vijf dagen per week een half uur in beweging bent

naar boven

De Casparis adviseert vroegtijdig ingrijpen. 'Als je ondanks dit alles toch rsi-klachten ontwikkelt, neem dan in een vroeg stadium contact op met je bedrijfsarts, huisarts of bedrijfsfysiotherapeut. Laat je begeleiden door iemand met ervaring in het behandelen van rsi.'

Pak je reïntegratie gestructureerd aan. De werkgever kan de risicofactoren in kaart laten brengen. Aan de hand daarvan kunnen jullie een plan van aanpak opstellen. Steeds vaker komt uit de literatuur en uit onderzoek naar voren dat de beste behandeling van rsi bewegingsprogramma's zijn. 'Deskundige begeleiding is daarbij onontbeerlijk', aldus De Casparis die al zes jaar rsi-patiënten begeleidt.

naar boven

Meer lezen?

Links

©Jolanda Pikkaart.
Deze tekst wordt uitsluitend aangeboden voor persoonlijk gebruik.

naar boven