Jolanda Pikkaart tekstschrijver freelance journaliste en schrijfster
 
Artikelen > Natuur > Waarom is er reclame?

Waarom is er reclame?

Leeftijd

 • 6-9 jaar
Doel
 • In deze les leren de kinderen wat voor invloed reclame op hun keuzes heeft. Ze gaan zelf een merk verzinnen.

Kinderen kijken steeds vaker televisie en zien gemiddeld 9000 reclames per jaar. Kinderen hebben tegenwoordig al een aardig bedrag aan zakgeld te besteden. Ze zijn ook een doelgroep, ze beïnvloeden de ouders bij aankopen van kleding, snoep en andere etenswaren. Zodra kinderen begrijpen wat reclame doet, zijn ze beter in staat om zelf te beslissen wat ze willen.

Wat is reclame?
Begin met een kringgesprek over reclame. Vraag eerst aan de kinderen wat volgens hen reclame is.

Wat is reclame? Reclame is een manier om een product te verkopen. Je vertelt wat er zo goed is aan het product en waarom de kijker het zou moeten kopen. Veel mensen kopen dingen omdat ze het op de tv of in een tijdschrift hebben gezien. Als kinderen de naam van het product al kennen (noem een paar producten) dan verkoopt het beter.

Laat de kinderen een paar reclames opnoemen die ze kennen.

Wat is een merk?
Nodig

 • Verschillende producten. Zoals: sportschoenen, dvd, speelgoed of andere zaken die kinderen aanspreken.

Begin de les door een paar producten te laten zien aan de leerlingen. Vraag de kinderen naar de naam. Wat is het logo en waarom hebben ze daarvoor gekozen? En vraag waarom iemand het product zou willen kopen. Laat de kinderen zo ontdekken wat een merk is.

Als bedrijven iets willen verkopen dan is het een merk, zoals Nike of Disney. Ze willen dan weten wanneer mensen een merk zouden willen kopen. Het merk bestaat uit het logo (plaatje), de naam, de verpakking en de eigenschappen van het product. Een reclame legt uit wat het merk is en waarom je het zou willen kopen.

Merken speurtocht!

Op school:
Laat de leerlingen goed om zich heen kijken. Vraag welke merken ze allemaal zien in de klas. Denk aan: boeken, tassen, kleren en muren. Schrijf de merken op het bord en vraag waarom ze leuk zijn of niet.

Thuis:
Laat de kinderen vanavond in hun kast kijken en merken bij elkaar zoeken. Morgen mogen ze in die kleren naar school komen.

De volgende dag kijken ze weer in hun kast: en trekken iets aan wat ze leuk vinden en waar geen bekend merk opstaat. Ze volgen vandaag niet de mode, maar bedenken hun eigen mode. De opdracht is origineel zijn en zo hun eigen mode ontwerpen.

Favorieten merken
Nodig

 • Doeblad
De leerlingen gaan individueel of in groepjes opschrijven wat hun favorieten merken zijn. Het is vooral belangrijk dat ze opschrijven waarom ze het willen hebben. De resultaten kun je achteraf klassikaal bespreken

Merk verzinnen
Nodig

 • Grote vellen papier
Een leuke manier om kinderen bewuster te maken is ze zelf een merk te laten verzinnen. Laat de leerlingen in groepjes van drie of vier de volgende vragen beantwoorden. De antwoorden schrijven ze op een groot vel papier. Zodra iedereen klaar is, kun je de resultaten vergelijken en laten zien dat niet iedereen het zelfde leuk vindt. Als er voldoende tijd is kun je ook nog vragen welke reclames ze vervelend vinden en waarom.
 • Wat vindt je de leukste reclame?
 • Wat verkoopt deze reclame?
 • Aan wie?
 • Wil jij het nu kopen?

Zelf reclame maken
Verdeel de klas in groepjes van drie of vier kinderen. Laat elk groepje een eigen reclame bedenken. De kinderen kunnen de reclame als groepje voor de klas naspelen, of tekenen op een groot vel papier.

 • Wat is het product?
 • Van wie is het product of idee? (adverteerder)
 • Boodschap: Wat wil je vertellen?
 • Welke televisiezender of tijdschrift kies je?
 • Voor wie is de reclame bedoeld?
 • Wat laat je zien in je reclame?
 • Hoe laat komt het op de tv?

Verkoop jezelf!
Nodig

 • Doeblad
Laat de kinderen zelf aan de hand van het doeblad zichzelf proberen te verkopen. De kinderen kunnen zich na het invullen voor de klas verkopen. Wie is de nieuwste hit?

Cadeaus
Vraag aan de kinderen of er wel eens cadeautjes bij hun toetjes of chips zitten. Waarom stoppen ze die cadeautjes erin? Kunnen ze die cadeautjes van te voren zien? Waarom niet?

Reclameregels
De Stichting Reclamecode controleert de reclames. ‘Reclame op televisie mag minderjarigen niet tot de aankoop van een bepaald product aanzetten door te profiteren van hun onervarenheid of hun goedgelovigheid’ is een regel van de reclamecommissie. ‘Reclame op televisie mag minderjarigen niet rechtstreeks aanzetten tot het overreden van ouders of anderen tot de aankoop van producten waarvoor reclame wordt gemaakt.’is een andere. Sommige politieke partijen willen nog verder gaan zoals een reclamevrij jeugdblok of in ieder geval strengere regels.

Vraag aan de leerlingen aan welke regels reclame voor kinderen volgens hen moet voldoen.

©Jolanda Pikkaart, verschenen in Natuur aan de basis