Jolanda Pikkaart tekstschrijver freelance journaliste en schrijfster
 
Artikelen > Natuur > Paarse koeien, gele eenden?

Paarse koeien, gele eenden?
 

 

 

Met je handen de aarde wegscheppen in de tuin, met je ogen dicht de geur van mos ruiken en luisteren naar het verhaal van de vogels. Dat is een manier om de natuur te beleven.

Of hutten bouwen, een kabouterwandeling of gewoon naar de lucht kijken.
Helaas het gaat niet goed met kinderen en de natuur. Veel kinderen komen niet zo vaak met de natuur in aanraking.

Paarse koeien, gele eenden en tijgers en leeuwen in de bossen van Nederland, kinderen krijgen hun kennis van de televisie of uit boeken. Is dat erg? Ja, want als kinderen geen binding met de natuur hebben, maken ze zich ook geen zorgen over natuurbeleid. Dieren met een hoog knuffelgehalte zoals hertjes die moeten natuurlijk blijven, maar verder maakt het veel kinderen niet zo veel uit. De computer en de televisie zijn concurrenten van het 'ouderwetse' buitenspelen. Maar buiten zijn geeft kinderen zelfvertrouwen, stimuleert hun ontwikkeling en als je rent is er minder kans op overgewicht.

Ouders en de school kunnen veel doen. In sommige gemeentes zijn er natuurouders, dit zou net zo gewoon moeten zijn als leesouders. En de natuur is overal, op het grasveld tussen de straattegels op balkon. Overal zijn planten en beestjes. Dus ga naar buiten en laat kinderen lekker ravotten!

Meer lezen? Jana Verboom doet onderzoek naar de natuurbeleving van kinderen.

Verschenen in Natuurkind weblog over natuurlijke leefstijl en leefomgeving.

©Jolanda Pikkaart.
Deze tekst wordt uitsluitend aangeboden voor persoonlijk gebruik.