Jolanda Pikkaart tekstschrijver freelance journaliste en schrijfster
 
Artikelen > Natuur > Avonturen op de boerderij

Avonturen op de kinderboerderij


Van geitjes melk geven tot natuurbeleving.
Van boertjespad tot dierendoolhof.


Duurzaam... de voordelen op een rij
Het is woensdagmiddag, een weekend of een schoolvakantie en u wilt met uw kinderen naar een kinderboerderij. Voor welke kinderboerderij kiest u? Overal kunnen uw kinderen kennismaken met boerderijdieren, maar duurzame kinderboerderijen bieden vaak meer.

  • Zinvolle tijdsbesteding
  • Kennis maken met dieren
  • Duurzame bouw
  • Biologisch eten en drinken
  • Natuurbeleving
  • Educatief materiaal

naar boven

Nadelen van het gangbare
Veel kinderboerderijen laten kinderen op een natuurlijke manier met dieren kennismaken. Vaak is er speeltuin om kinderen te vermaken. Bij reguliere kinderboerderijen krijgen de dieren normaal voer in plaats van biologisch. Er zijn nog maar weinig biologische boerderijen. Met een beetje speurwerk komt u bij duurzame kinderboerderijen toch creatievere oplossingen tegen, en een manier om uw kinderen bewuster te maken van een duurzame leefomgeving.

naar boven

Keurmerken voor natuur- en milieuvriendelijkheid
Keurmerken zijn niet aanwezig voor kinderboerderijen. Wel kunt u kiezen voor kinderboerderijen die biologische voederen, biologische producten verkopen of duurzame materialen gebruiken.

naar boven

Voor wie meer wil weten
Biologisch
Er zijn verschillende biologische of biologisch dynamische geitenboerderijen, soms kunnen de kinderen de kleine geitjes melk uit een flesje of voer geven. Natuurlijk zijn er dan ook biologische geitenmelkijsjes, kaas of andere lekkernijen in het restaurant of de boerderijwinkel.

Duurzaam
Ook kinderboerderijen denken steeds vaker aan duurzaam bouwen; zonne-energie, duurzame materialen of speciaal FSC hout (duurzaam bosbeheer). Ook zijn er boerderijen die de mest zelf op het terrein verwerken.
Een speeltuin van natuurlijke materialen stimuleert de creativiteit van kinderen. Wat is bijvoorbeeld een spiegelvijver?

Natuur
Kinderboerderijen en Natuur/Milieu Centra hebben vaak overlappende doelstellingen, vandaar dat ze soms op één terrein liggen. Natuur en Milieu centra begeleiden kinderen bij het beleven en respecteren van de natuur en medemens. Zo kunnen u kinderen ook meedoen aan natuuractiviteiten. Vaak is er lesmateriaal aanwezig en heeft het personeel kennis over de natuur. In sommige gevallen is er ook een heemtuin of een stukje bos om met de kinderen in te wandelen.

Dieren
Dieren zijn er op kinderboerderijen in alle soorten en maten. Gaat u voor paarden, koeien, geitjes en schapen? Of ontmoet u liever Vietnamese hangbuikzwijntjes, kuifkrielen en zijdehoenders? Soms mogen de kinderen dieren knuffelen of misschien hebben geitjes een bijzondere plek zoals een weitje op het grasdak.

Activiteiten
Heel spannend is natuurlijk een doolhof van kastanjehout waar kinderen op zoek kunnen naar varkentjes. Op sommige kinderboerderijen is er ook een volière of kraamkamer, zodat kinderen in contact kunnen komen met jonge dieren.
Bent u op zoek naar iets bijzonders? Een boottocht naar een kinderboerderij, dat geeft een extra dimensie. En spelen in de hooiberg klinkt heel spannend.

Soms werken de boerderijen samen: bij de een boerderij een natuurmuseum en natuuropdrachten in een spookbos bij een andere boerderij.
Voor wie kennis wil maken met het boerenleven is er het Boertjespad. Dit is een activiteit waarbij kinderen allerlei opdrachten krijgen met betrekking tot de dieren, verzorging en voedsel. Het gaat niet alleen om kennisvragen, maar ook om liedjes of gevoelsvragen.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden en ideeën om uw kinderen een onvergetelijke dag te geven, waarbij ze ook leren wat duurzaam in de praktijk betekent.

Jolanda Pikkaart

naar boven

Links:

Verschenen op Alles Duurzaam

©Jolanda Pikkaart.
Deze tekst wordt uitsluitend aangeboden voor persoonlijk gebruik.

naar boven