Jolanda Pikkaart tekstschrijver freelance journaliste en schrijfster
 
Artikelen > Natuur > Zo wordt een kinderverjaardag een echt feest!

Zo wordt een kinderverjaardag een echt feest!

Duurzaam... de voordelen op een rij
Nadelen van het gangbare
Keurmerken voor natuur- en milieuvriendelijkheid
Voor wie meer wil weten
Links


Op zoek naar een creatieve en duurzame invulling van een kinderfeestje? Bezorg de kinderen een belevenis die ze niet snel zullen vergeten. Van vleermuizenjacht tot kabouterwandeling en meer

Duurzaam... de voordelen op een rij
Een duurzame kinderverjaardag; waar kun je dan aan denken?

• Zinvolle tijdsbesteding
• Samen de natuur beleven
• Educatieve en duurzame materialen
• Biologisch sap, fruit en snoep
• Creativiteit van kinderen stimuleren
• Meegaan in de belevingswereld van kinderen
• Iets kiezen dat bij uw kind past
• Zelf iets organiseren

naar boven

Nadelen van het gangbare
Veel georganiseerde kinderfeestjes zijn duur. Vaak eten de kinderen ongezond voedsel; gefrituurd eten en snoep. Het zijn standaard feestjes. De organisatie vermaakt de kinderen en er is niet altijd ruimte voor de fantasie van het kind zelf. Er is op sommige scholen een trend om steeds luxere (kostbare) attracties te kiezen. Daarnaast gebruiken organisaties vaak chemische materialen.

naar boven

Keurmerken voor natuur- en milieuvriendelijkheid
Keurmerken zijn niet aanwezig bij kinderfeestjes. Wel kunt u kiezen voor biologische producten (Demeter, EKO) en biologische boerderijen en duurzame materialen.

naar boven

Voor wie meer wil weten
Er is alweer een jaar om; uw dochter of zoon is bijna jarig. Hoe zorgt u dit jaar voor een leuke duurzame kinderverjaardag? U wilt dat de kinderen plezier hebben, iets leren, en zelf wilt u zich natuurlijk ook vermaken. We zetten voor u een aantal mogelijkheden op een rij

Naar de boerderij
Heel wat biologische boeren organiseren kinderactiviteiten. De kinderen kunnen een tocht in een huifkar maken, paarden borstelen, knutselen met een mezenbolletje en een rondleiding krijgen. Op deze manier krijgen de kinderen spelenderwijs een indruk van het leven op een boerderij.

Natuurbelevenis
Een andere mogelijkheid is een natuurontdekkingstocht, bijvoorbeeld met Het Bewaarde Land. Tijdens het feestje gaat het om proeven, ruiken, voelen, kijken en luisteren in de natuur. De kinderen kunnen hutten bouwen, parfum maken en andere dingen die de jarige mag verzinnen. En het eten is natuursnoep. Een natuurbelevenis om nooit te vergeten.

Speurtocht
Zelf de natuur in gaan kan natuurlijk ook. Met de ‘Natuur Doe kaarten’ van het Netwerk Bezoekerscentra en IVN heb je allerlei vragen bij de hand over dieren en hun omgeving. De kaarten zijn geschikt voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Stippel een route uit in de omgeving en picknick in het bos met allerlei biologische hapjes en sap. Zelfs wanneer het regent vermaken kinderen zich nog in het bos.

Themawandeltocht
In Delft heeft het Natuur en Milieucentrum speciale wandelpakketten voor kinderverjaardagen. Voor de grotere kinderen is er een 'Kompastocht' of ''Fladderaars in de nacht' waarbij iedereen vleermuizen gaat zoeken met een echte batdetector. De jongere kinderen kunnen: ‘slootje speuren’ of op vossenjacht. De jarige krijgt natuurlijk een cadeautje.

Kabouterwandeling
Voor jonge kinderen zijn er kabouterwandelingen, bijvoorbeeld bij Kasteel Groeneveld in Baarn en bij Hans en Grietje in Dronten. Dit is een leuk begin van een speurtocht. Bedenk er eens een leuk verhaal bij:
“De kabouters hebben nachts licht van de lichtkristallen. De tovenaar heeft de kristallen gestolen en nu kunnen de kabouters nachts niet naar buiten...”
Geef onderweg kleine opdrachten of stel vragen over de natuur. Aan het eind van de wandeling kun je de kinderen laten zoeken naar een houten kistje met de kristallen. Zo heeft iedereen een aandenken voor thuis. Natuurlijk kun ook in je eigen omgeving een speurtocht uitzetten. Anderhalve kilometer is voor de meeste jonge kinderen genoeg.

Kortom, er zijn genoeg mogelijkheden en ideeën om uw kind een onvergetelijke dag te geven die past bij een duurzame leefstijl

Tekst: Jolanda Pikkaart

naar boven

Links:

Verschenen op Alles Duurzaam

©Jolanda Pikkaart.
Deze tekst wordt uitsluitend aangeboden voor persoonlijk gebruik.

naar boven